Je hebt een prachtige gekleurde kraan gekocht, maar wat nu? Hoe zorg je ervoor dat deze mooi blijft? Kalkaanslag ligt natuurlijk al klaar om toe te slaan. Lees daarover hieronder meer. Uiteraard gelden deze tips ook voor je chromen kraan.
Onderhoud gekleurde kranen
Gekleurde kranen zijn enorm populair en dat is niet zo gek. Een gekleurde kraan maakt de stijl van je badkamer vaak helemaal af. Uiteraard wil je dit graag zo houden en zit je niet te wachten op lelijke kalkaanslag. Jouw mooie zwarte, koperen of gouden kraan verdient een mooi kalkvrij leventje. Het beste is om je kraan na elk gebruik droog te vegen. Hetzelfde geldt voor je gekleurde wastafel. Zo geef je kalkaanslag geen kans.
Deze oplossing lijkt zo simpel, maar blijkt in de praktijk erg lastig. Als je ‘even’ je handen wast heb je misschien geen zin om steeds weer een doekje te pakken om je kraan af te drogen. Als je ’s avonds moe je tanden hebt gepoetst heb je misschien ook geen puf meer om nog aan het afdrogen van de kraan te denken. En ga je ooit je andere gezinsleden zo ver krijgen om steeds de kraan af te drogen na gebruik? Die kans is erg klein.
Dus sta je uiteindelijk weer de kraan met kalkaanslag te boenen. Wat een flinke klus is als bijtende middelen als antikalk en azijn de coating van je kraan kunnen beschadigen. Wat nu?
Voorkomen
Het is uiteindelijk, zoals met alles in het leven, beter om te voorkomen dat er kalkaanslag op je kranen ontstaat. Je kunt kalkaanslag voorkomen met een waterontharder. Zie je de kalkvrije blinkende kranen al voor je? En dat zonder constant te hoeven boenen.
Wat doet een waterontharder?
Met een waterontharder kunt je de hardheid van het water verminderen. Een waterontharder is daarmee een onmisbaar apparaat voor in de badkamer en keuken, want hard water heeft een flink aantal nadelen. Hard water zorgt bijvoorbeeld voor veel kalkaanslag en voor een hogere energierekening. Ontharden lijkt sterk op het ontkalken van water, maar het is niet helemaal hetzelfde. Een waterontharder verwijdert namelijk niet alleen kalk, maar ook de metalen uit het water. Een waterontharder is dus multifunctioneel en een goede toevoeging aan jouw woning.
Waterontharders rekenen af met kalkaanslag. Het resultaat? Glanzende tegels en heerlijke kalkvrije kranen. Naast minder hard te hoeven poetsen is er nog een bijkomend voordeel: je kraan kan door kalkaanslag gaan lekken, wat je met een waterverzachter voorkomt. Zacht water, verkregen door een waterontharder, is ook veel beter voor de huid, omdat hard water de huid ruw en droog maakt. Een waterontharder heeft dus genoeg voordelen! Doordat kalk uit het water wordt gehaald zullen jokranen dus ook kalkaanslagvrij blijven. En dat scheelt flink poetsen!