Het is belangrijk de waterverzachter regelmatig te onderhouden. Zonder goed onderhoud gaat een waterverzachter namelijk veel minder lang mee. Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan de waterverzachter, kan de levensduur van het toestel verlengd worden.
Vergelijk tot 3 waterverzachter bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Daarom is het noodzakelijk tenminste eenmaal per jaar de waterverzachter te onderhouden. Doe het onderhoud zelf indien mogelijk. Wie weinig kennis heeft van de onderdelen van het apparaat, kan het best een monteur inschakelen. Bij een waterverzachter onderhouden komt immers meer kijken dan enkel de waterhardheid meten en eventueel het zoutreservoir bijvullen.
Inhoud
Daarom is waterverzachter onderhoud nuttig
Een waterverzachter moet regelmatig onderhouden worden. Op die manier gaat het apparaat langer mee en wordt er bovendien niet onnodig water en zout verbruikt. Het toestel blijft op deze manier zo efficiënt mogelijk werken. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kunnen eventuele problemen tijdig ontdekt worden.
Wanneer het onderhoud niet tijdig wordt gedaan, kan dit zorgen voor problemen. Zo kunnen er lekkages optreden, kan er te veel water worden verbruikt of verzacht de waterverzachter het water niet meer voldoende. Regelmatig de waterhardheid meten is dan ook belangrijk.
Als onderdelen defect blijken te zijn, is het raadzaam de onderdelen meteen te vervangen. In sommige gevallen kunnen de onderdelen gewoon hersteld worden en is vervangen niet noodzakelijk. Als een waterverzachter niet meer goed functioneert, neemt het kalkgehalte in het water weer toe. Daardoor kunnen huishoudelijke apparaten sneller defect raken. Daarom is regelmatig onderhoud van de waterverzachter een echte noodzaak.
Onderhoud waterverzachter uitvoeren
Het onderhoud van de waterverzachter is meer dan alleen het meten van de waterhardheid. De waterhardheid wordt vaak gemeten aan de hand van de zogenaamde druppeltest. Daarnaast moeten de onderdelen goed gecontroleerd worden en waar nodig schoongemaakt.
Enige technische kennis van het apparaat is dus vereist om het onderhoud aan de waterverzachter correct uit te voeren. Mocht dat niet lukken, schakel dan de hulp van een ervaren monteur in.
Waterhardheid meten
Ten eerste moet de waterhardheid worden gemeten om vast te stellen of de waterverzachter nog voldoende werkt. Dit gebeurt doorgaans aan de hand van de zogenaamde druppeltest.
Bij de druppeltest wordt een waterdruppel uit de kraan opgevangen. Vervolgens wordt met een speciaal apparaat de waterhardheid van de druppel gemeten. Als het apparaat aangeeft dat het water te hard is en er al gebruik wordt gemaakt van een waterverzachter, is dit een indicatie dat de waterverzachter dringend onderhoud nodig heeft of al (deels) defect is geraakt.
Onderdelen onderhouden
De onderdelen moeten daarom regelmatig worden getest op werkzaamheid. Met name de injectoren en kleppen gaan vaak stuk. Kijk bijvoorbeeld naar de kleppen. De kleppen in de waterverzachter moeten optimaal werken, anders wordt er te veel water naar het zoutreservoir doorgelaten.
Daarom is het belangrijk alle onderdelen goed te controleren. Vervolgens worden de onderdelen vaak even gereinigd en weer gesmeerd. Hiervoor is enige technische kennis van het apparaat nodig.
Reiniging
Uiteraard moeten de onderdelen ook gereinigd worden. Controleer ten eerste het zoutreservoir. Van zout is bekend dat deze gemakkelijk aan onderdelen vast kan plakken. Daarom moet het zoutreservoir minimaal één keer per jaar worden schoongemaakt en ontdaan worden van zoutresten. Als het water er weer helder uitziet, is het zoutreservoir voldoende schoon gemaakt.
Ook een ander deel van het apparaat, de harsen, moeten worden gereinigd. Wanneer men dit niet vaak genoeg doet, kan het voorkomen dat er bacteriën zich in de harsen nestelen. Daardoor neemt het bacteriegehalte toe en kan men ziek worden na het drinken van het water. De harsen reinigen is een absolute must en wordt vaak uitgevoerd met een speciale chlooroplossing.
De kans op bacteriën in de harsen wordt groter naarmate het water langer stilstaat. De afvoer geeft dan water door aan de waterverzachter, waardoor de bacteriën zich in de harsen kunnen gaan nestelen. Dit gebeurt vooral wanneer men een langere tijd geen water gebruikt, bijvoorbeeld in verband met vakantie.
Bijstellen
Ten slotte kunnen waterverzachters vaak worden bijgesteld. Een waterontharder kan bijvoorbeeld zodanig ingesteld worden, dat deze minder zout of water verbruikt. Dat is wel zo efficiënt. Op die manier kan het apparaat optimaal water ontharden.
Net als voor het reinigen heeft men enige technische kennis nodig voor het inregelen van het apparaat.
Een monteur inschakelen
Geen technische kennis? Schakel dan een ervaren monteur in. Het bijvullen van het water en zout is iets dat de gebruiker zelf kan, maar we raden de inzet van een specialist aan voor de rest van het onderhoud. Vaak kunnen de fabrikanten van het apparaat of het verkooppunt een goede monteur aanwijzen.
Prijs onderhoud waterverzachter
De prijs van het onderhoud waterverzachter ligt rond de 60 euro per onderhoudsbeurt. Het gaat hier dan alleen om de hierboven beschreven stappen.
Wanneer onderdelen defect blijken en dus vervangen moeten worden, worden deze onderdelen bovenop dit bedrag berekend. Heeft je waterverzachter onderhoud nodig? Vul dan nu onderstaand formulier in.
Benieuwd naar een richtprijs voor een waterverzachter? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende waterverzachter bedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!