Een waterverzachter aanschaffen kan een aantal voordelen hebben. Doordat het water minder hard is, is er minder kans op kalkontwikkeling in huishoudelijke apparaten. Daardoor gaan de douchekop, de theekoker en het koffiezetapparaat langer mee. Dit komt doordat als de verwarminselementen kalk bevatten, het water minder goed kan circuleren.
Bij zachter water is er minder kans op kalkontwikkeling. Kalkontwikkeling doet zich vooral voor bij temperaturen boven de 55 graden Celsius. Bovendien blijft bij zachter water shampoo en wasverzachter gemakkelijker in het water zitten. Daardoor is er minder wasmiddel nodig. De aanschaf van een waterverzachter kan dus een behoorlijke besparing met zich mee brengen. We gaan nu dieper in op wanneer een waterverzachter noodzakelijk is.
Inhoud
De noodzaak van een waterverzachter
Of een waterverzachter in huis noodzakelijk is, hangt uiteraard af van de wens van de consument zelf. Sommige mensen vinden water dat uit een waterverzachter komt lekkerder smaken. Wetenschappelijk gezien moet men eerste de hardheid van het water weten. De hardheid van het water wordt in België uitgedrukt in Franse graden (fH). De hardheid van het water kan per gemeente verschillen. Hoe hard het water is, is terug te vinden op de website van het lokale drinkwaterbedrijf.
Er is sprake van hard tot zeer hard water bij 25 Franse graden of meer. Dan is het noodzakelijk om een waterverzachter te plaatsen vanaf het punt waar het water de woning binnenkomt. Hard water kan leidingen en verwarmingselementen beschadigen, doordat er meer kalk op de elementen gaat zitten. Een waterverzachter maakt het water minder hard, waardoor huishoudelijke apparaten zoals het koffiezetapparaat en de wasmachine een stuk langer mee gaan.
Doordat warm water bij huishoudelijke apparaten bovendien beter kan circuleren, is er minder energie benodigd. Bij het douchen met zacht water kan men bovendien besparen op verzorgingsproducten als shampoo en dergelijke. Douchen met zacht water maakt de huid bovendien ook zachter.
Bovendien kan kalk zich dan moeilijker ontwikkelen op bijvoorbeeld tegels, kranen en vloeren. Een waterverzachter is bij hard water dus echt noodzakelijk. Sommige waterbedrijven ontharden het water al voordat deze geleverd wordt. In België mogen drinkwaterbedrijven het water niet verder dan tot 15 Franse graden ontharder.
De hardheid ligt doorgaans tussen de 15 en 25 Franse graden. In zo’n geval is het niet noodzakelijk een waterontharder te gebruiken. Uiteraard is dat een persoonlijke keuze, want na verloop van tijd zal er wel kalkontwikkeling plaats vinden. Echter, het water is zo zacht dat het kalk gemakkelijk te verwijderen is.
Wanneer is er sprake van hard water?
De meningen verschillen dus nogal over wanneer er een waterverzachter geïnstalleerd moet worden. Daarom zijn er gradaties gemaakt in de hardheid van het water. Als er meer kalk en magnesium in het water aanwezig is, is het water harder. De waarden van de hardheid van het water zijn opgedeeld in een aantal categorieën.
- 0-7 fH: zeer zacht
- 7-15 fH: zacht
- 15-30 fH: gemiddeld
- 30-45 fH: hard
- Boven de 45 fH: zeer hard
Meningen van drinkwaterbedrijven en fabrikanten
De meningen van drinkwaterbedrijven en fabrikanten kunnen aanzienlijk verschillen. Drinkwaterbedrijven stellen dat water met een waterhardheid tot maximaal 25 Franse graden niet te hard is. Daarom stellen zij dan dat een waterontharder onder dit aantal niet noodzakelijk is. Fabrikanten en installateurs raden doorgaans ook bij een lagere gradatie alsnog het gebruik van een waterverzachter aan.
Ook drinkwaterbedrijven raden op een bepaald moment het gebruik van een waterverzachter aan, vanaf 25 Franse graden. Bij lagere hardheden kan het toch goed zijn een waterverzachter te installeren, omdat er sprake is van minder kalkvorming op bijvoorbeeld de kraan. Deze apparaten hoeven dan minder vaak ontkalkt te worden.
Waterverzachter kopen
De aanschaf van een waterverzachter kan behoorlijk prijzig zijn. Een goedkope waterverzachter is er al vanaf een paar honderd euro. Dit apparaat is vooral bedoeld voor huishoudens met minder 1 of 2 personen. Bij een gemiddeld huishouden van 4 personen is een duurder waterverzachter noodzakelijk. Bij doorsnee waterverbruik liggen de aanschafkosten tussen de 1000 en 2000 euro.
Welke waterverzachter aangeschaft moet worden en wat de investering daarvan is, is afhankelijk van de persoonlijke wensen. Factoren als het type, de capaciteit en de manier waarop het toestel werkt zijn van groot belang voor de prijs. Bovendien verkopen sommige fabrikanten waterontharders waar de kosten voor de monteur al bij inbegrepen zijn. Het opvragen van meerdere offertes is dan een goede manier om te besparen op de aanschaf van een waterverzachter.
Heb je niet voldoende budget om dit bedrag meteen op tafel te leggen? Bekijk dan met je bank of kredietverstrekker of je een renovatielening kunt gebruiken voor het financieren van je waterontharder.
Kraanwater filteren
Bij de bouwmarkt zijn er speciale filters die men voor het kraanwater kan zetten. Deze filters werken aan de hand van harsbolletjes en kool. Daarmee kan het water voor bijvoorbeeld de koffie onthard worden. Bovendien worden zaken die de smaak van het water beïnvloeden zoals chloor en mineralen uit het water gefilterd.
Of een kraanwaterfilter echt nodig is, is onderwerp van discussie. In sommige gevallen kan het gefilterde water erg lekker zijn, terwijl anderen vinden dat kraanwater zonder filter een stuk beter smaakt. Het is niet noodzakelijk voor de gezondheid om het drinkwater te filteren. Het drinkwater dat wordt aangeleverd door de drinkwaterbedrijven is namelijk al van goede kwaliteit. Bovendien monitoren Belgische drinkwaterbedrijven de kwaliteit van het water continu.
De aanschaf van een waterontharder kan soms wel noodzakelijk zijn. Deze apparatuur wordt vaak aangeschaft om kalkvorming tegen te gaan.
Benieuwd naar een richtprijs voor een waterverzachter? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende waterverzachter bedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!