Een waterverzachter heeft onderhoud nodig. Zodat niet telkens alle onderdelen hoeven worden vervangen, is het mogelijk een regeneratie te doen. Het water binnenin de waterontharder stroomt altijd langs de harskern. Door de ionenuitwisseling worden magnesium- en calciumionen omgezet in natriumionen.
Vergelijk tot 3 waterverzachter bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Door het voortdurende proces van ionenuitwisseling raakt de hars op een gegeven moment vol. In dat geval is het nodig om de onthardingshars schoon te maken. Dit kan het systeem zelfstandig doen. Tussenkomst van een persoon is dus niet noodzakelijk. Hiervoor heeft men regeneratiezout nodig. Het zoute water komt langs de harscilinder. Vervolgens wordt alle residu afgevoerd middels het riool. Dit proces noemen we regenereren.
Inhoud
Wat is regenereren?
Regenereren is het proces van het schoonspoelen van de onthardingshars binnenin de waterontharder. Een waterverzachter werkt normaal gesproken van boven naar beneden. Dat betekent dat het water aan de bovenkant wordt aangevoerd, door de harskern wordt gespoeld en vervolgens het ontharder water via de onderkant door de leiding loopt. Dit proces is het proces van ionenuitwisseling.
Bij het regenereren werkt het precies andersom. Zout regeneratiewater (pekelwater) gaat van onder naar boven door de harscilinder. Alle verstoppingen en overige zaken die door het filter zijn gegaan, worden op deze manier uitgespoeld. Het uitspoelen van de harscilinder noemen we regenereren.
Een regeneratie duurt ongeveer tussen een half uur en anderhalf uur. De duur van het regeneratieproces kan namelijk per model verschillen. Er zijn meerdere spoelingsrondes, waarbij de overtollige filterstoffen uit de hars worden gespoeld. Dit residu verlaat via de eigen afvoer via het riool de woning.
Regenereren volgens de tijd
Het regenereren kan op drie verschillende manieren. De meeste moderne waterverzachters kunnen zo zuinig mogelijk regenereren. Ten eerste is het mogelijk om het apparaat ‘om de zoveel tijd’ te laten regenereren. De ingebouwde computer start dit proces iedere nacht, zodat de gebruikers er geen last van hebben. Of er weinig of veel verbruikt is, bij regeneratie op tijd maakt dit niet uit. Iedere nacht vindt het proces hoe dan ook plaats.
Het nadeel van deze methode, is dat er redelijk veel water wordt verbruikt tijdens het regeneratieproces, ook als er weinig water gefilterd is de dag ervoor. Bovendien kost dit proces iedere dag energie, waardoor dit niet de meest zuinige methode is.
Regenereren op basis van volume
Een waterverzachter die op volume regenereert, houdt bij hoeveel water er verbruikt wordt en begint na een bepaald punt het regeneratieproces. Stel: iedere 1000 liter water start het proces. Dan betekent dit dat het apparaat kijkt naar het verbruikte volume en de hardheid van het water op dit punt.
Heel slim: regenereren met sensor
De slimste oplossing is het regenereren aan de hand van een speciale sensor. De sensor houdt de hardheid van het water in de gaten. Wanneer de prestaties van het apparaat minder worden, start het apparaat het regeneratieproces. Deze slimme methode leidt tot minder verspilling van water en regeneratiezout. Deze apparaten zijn vaak iets duurder in de aanschaf, maar kunnen ook veel geld besparen.
Daarom is het bij aanschaf van een waterontharder noodzakelijk goed op te letten welk regeneratietype het apparaat heeft.
Benieuwd naar een richtprijs voor een waterverzachter? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende waterverzachter bedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!