Omgekeerde osmose is een proces dat plaatsvindt bij sommige, gespecialiseerde waterverzachters. Bij omgekeerde osmose wordt het water volledig ontdaan van al het zout en mineralen. Omgekeerde osmose is noodzakelijk in omgevingen waar het water steriel moet zijn.
Vergelijk tot 3 waterverzachter bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Waterverzachters die werken op omgekeerde osmose zijn vooral te vinden in de horeca, laboratoria en fabrieken. Soms kan een dergelijke waterfilter ook in een huishouden van pas komen. Het water dat vrijkomt na omgekeerde osmose is in principe drinkbaar, maar men moet er niet te veel van drinken. Er ontbreken namelijk belangrijke stoffen die het lichaam nodig heeft.
Inhoud
Hoe werkt omgekeerde osmose?
Bij omgekeerde osmose worden zout, mineralen, virussen en bacteriën uit het water gefilterd. Het leidingwater wordt onder hoge druk naar een aantal filters en een speciaal membraan geduwd. Wanneer het water door de filters en de membraan komt, zijn alle zouten, mineralen, virussen en bacteriën uit het water gehaald.
Daardoor is er sprake van steriel water. Het membraan in het omgekeerde osmosesysteem laat namelijk enkel watermoleculen door. Alle andere stoffen worden volledig gefilterd. Dergelijk steriel water is vaak noodzakelijk in omgevingen waar apparatuur goed schoon moet zijn. Bijvoorbeeld in de horeca of in een laboratorium. In principe is het proces van omgekeerde osmose ook in te zetten bij het doen van de afwas.
De kwaliteit van het membraan speelt een belangrijke rol bij het filteren van het water. Bij omgekeerde osmose wordt tussen de 95 en 99 procent van alle stoffen in het water verwijderd.
Het nut van omgekeerde osmose
Voor huishoudens is een waterverzachter die werkt op basis van omgekeerde osmose vaak niet erg nuttig. Het drinkwater dat aangeleverd wordt door het waterbedrijf is van dergelijk goede kwaliteit, dat men dit prima kan drinken. Een omgekeerde osmosefilter is dus niet noodzakelijk.
Omgekeerde osmose wordt voornamelijk ingezet in de industrie en horeca. Daarbij is water dat volledig vrij is vak bacteriën en virussen een vereiste. In sommige gevallen kan een dergelijk filter ook nuttig zijn voor consumenten. Bijvoorbeeld in gebieden waar de kwaliteit van het drinkwater erg slecht is, of om ramen en glazen te reinigen. Houd er rekening mee dat voortdurend dit water drinken slecht is voor het lichaam.
Omgekeerde osmose filter
Het omgekeerde osmose filter filtert alle stoffen uit het water. Het gaat dan om onder meer medicijnresten en chemicaliën, maar ook mineralen en zouten. Mineralen en zouten zijn slecht in omgevingen waar het water steriel hoort te zijn, maar voegen juist veel toe voor ons lichaam wanneer we water als drinkwater gebruiken. Ook zware metalen en bacteriën en virussen worden uit het water gefilterd.
Smaak
Over smaak valt te twisten, maar over de smaak van osmosewater niet. De smaak is namelijk moeilijk te bepalen. In principe is het osmosewater gedestilleerd, wat betekent dat het dan ook vooral daarnaar smaakt. Er zitten geen zouten en mineralen meer in het water, waardoor het over het algemeen niet lekker is om te drinken.
Bovendien is het slecht voor het lichaam om enkel osmosewater te drinken. Ons lichaam heeft de mineralen en zouten in het water nodig om voldoende te kunnen functioneren. Wie alleen maar osmosewater drinkt, krijgt te weinig van deze essentiële stoffen binnen. Dat kan leiden tot tekorten en dus ziekte. Daarom raden we aan het drinkwater van het waterbedrijf te drinken, of het water dat door een waterontharder voor consumenten gegaan is. Het water is dan iets zachter, maar de samenstelling van mineralen en zouten in het water blijven dan hetzelfde.
Aankoop omgekeerde osmose waterverzachter
Zelf een omgekeerde osmose waterverzachter kopen? Deze apparatuur kent een breed aanbod, waardoor het moeilijk kan zijn om het juiste apparaat te kijken. Kijk onder meer naar het osmosemembraan, de pomp, het filter, het sedimentfilter en de demineralisatie.
Het membraan
Bij het kiezen van een omgekeerde osmose waterontharder speelt uiteraard het membraan de hoofdrol. Dit onderdeel is vaak het duurst om aan te schaffen. Met name de membranen die van Thin Film Composiet zijn gemaakt gaan vaak erg lang mee, maar zijn duurder in de aanschaf.
De pomp
We raden een systeem aan met een hoge waterdruk binnen het systeem. De reden daarvoor is dat het apparaat dan sneller en beter kan werken, zonder veel water te verspillen.
Filter
Gebruik het liefst geen systemen met wegwerpfilters, maar gebruik een filterhuis met navulbaar blokkool. Deze filters gaan een stuk langer mee en zijn handiger om te onderhouden.
Sediment
Gebruik een sedimentfilter op basis van polypropyleenvezels.
Het proces van demineralisatie
Ten slotte is de demineralisatie erg belangrijk. Het is het meest efficiënt om voor een systeem te kiezen waarbij de patronen gemakkelijk kunnen worden nagevuld.
Prijs Omgekeerde osmose waterverzachter
Omgekeerde osmose waterverzachters zijn specialistische apparaten die vooral voor de horeca en wetenschappelijk onderzoek bedoeld zijn.
De aanschafprijs ligt tussen de 1700 en 2200 euro. Houd bovendien ook rekening met het waterverbruik. Een omgekeerde osmose waterverzachter verbruikt tussen de 6 en 8 liter water per uur.
Een normale waterverzachter is beter voor het drinkwater, omdat mineralen en zouten bewaard blijven. Een dergelijk apparaat heeft een prijs vanaf 250 euro en is daarmee een stuk aantrekkelijker in de aanschaf. Bovendien verbruikt een normale waterverzachter minder water dan een apparaat dat bedoeld is voor omgekeerde osmose.
Benieuwd naar een richtprijs voor een waterverzachter? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende waterverzachter bedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!